Wewnętrzne procedury bezpieczeństwa w Przedszkolu Publicznym Nr 2 w Wadowicach
na czas pandemii COVID-19
Procedura dotycząca organizacji pracy przedszkola
I. Przyprowadzanie i odbieranie dzieci z przedszkola
Przyjmowanie dzieci do grup odbywa się w godzinach od 6.00-8.15.
Przed wejściem do przedszkola rodzic/opiekun dezynfekuje ręce płynem dezynfekującym do rąk lub zakłada własne rękawiczki ochronne ;
Rodzice /opiekunowie mają obowiązek posiadać maseczkę zakrywającą usta i nos. Rodzice bez maseczki lub przyłbicy ochronnej nie będą mogli wejść na teren przedszkola.
Na teren przedszkola może wejść tylko jedna osoba z dzieckiem.
W szatni przedszkola może w jednym czasie przebywać 15 rodziców/ opiekunów wraz z dziećmi. W przypadku większej ilości rodziców/opiekunów w jednym czasie, rodzice/opiekunowie oczekują na zewnątrz ( z zachowaniem dystansu)na wejście za zgodą pracownika przedszkola.
Rodzice przyprowadzają do placówki dziecko zdrowe – bez objawów chorobowych- rodzice podpisują stosowne oświadczenie;
Rodzice są zobowiązani do udostępnienia informacji nt. czy w domu przebywa ktoś na kwarantannie lub w izolacji- jeżeli występuje taka sytuacja wówczas dziecko nie może być przyjęte do placówki; Rodzice podpisują stosowne oświadczenie.
Dziecko nie powinno zabierać ze sobą do przedszkola i z przedszkola zabawek oraz innych niepotrzebnych przedmiotów;
Rodzice mają obowiązek wypełnić deklarację osób które będą przyprowadzać i odbierać dziecko z przedszkola z aktualnym numerem telefonu, aby umożliwić szybką komunikację w razie potrzeby.
Rodzice i opiekunowie przyprowadzający /odbierający dzieci do/z przedszkola mają zachować dystans społeczny w odniesieniu do pracowników jak i innych dzieci i ich rodziców wynoszący min. 1,5 m.
Rodzic wyraża pisemną zgodę na pomiar temperatury ciała dziecka, jeżeli zaistnieje taka konieczność, w przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych.
Termometr jest dezynfekowany po każdorazowym użyciu.
Dzieci są przyprowadzane i odbierane z przedszkola przez osoby zdrowe;
Rodzice podpisują stosowne oświadczenia długopisem, który każdorazowo jest dezynfekowany;
W przedsionku przedszkola rodzice/opiekunowie prawni mają możliwość zapoznać się z instrukcjami: Jak skutecznie dezynfekować ręce, Jak prawidłowo nałożyć i zdjąć rękawice, Jak prawidłowo nałożyć i zdjąć maseczkę.
II. Organizacja pracy z dziećmi
Dzieci przydzielone są do grup zbliżonych wiekowo.
Każda grupa przebywa w wyznaczonej i stałej sali;
W każdej grupie sprawują opiekę ci sami nauczyciele i pracownik obsługi;
W grupie może przebywać maksymalnie do 25 dzieci;
Poszczególne grupy dzieci nie mają ze sobą kontaktu ;
W każdej sali jest dostęp do wody pitnej. Wodę podają dzieciom pracownicy przydzieleni do opieki. Każde dziecko posiada swój własny kubek, który po każdorazowym użyciu jest myty.
Nauczyciele oraz pracownicy administracji i obsługi zachowują dystans społeczny miedzy sobą, w każdej przestrzeni przedszkola, wynoszący minimum 1,5m.
Pracownicy kuchni nie kontaktują się bezpośrednio z dziećmi oraz personelem opiekującym się dziećmi;
Pracownicy obowiązkowo regularnie myją ręce z mydłem oraz pilnują , aby robiły to dzieci, szczególnie po przyjściu do przedszkola, przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety i po powrocie z ogrodu przedszkolnego;
Nauczyciele przypominają dzieciom sposób prawidłowego mycia rąk;
Dzieci pod nadzorem osób sprawujących opiekę korzystają z istniejącym na terenie przedszkola placu zabaw, zachowując wymaganą odległość od osób trzecich;
Pobyt na świeżym powietrzu odbywa się przy zachowaniu możliwie maksymalnej odległości, zmianowości grup;
W łazienkach wywieszone są instrukcje prawidłowego mycia rąk;
Pracownicy dezynfekują ręce wg instrukcji zamieszczonej w sali zajęć.
III. Higiena, czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń i powierzchni
Wszyscy pracownicy wchodzą do przedszkola tylko głównym wejściem, korzystają z płynu dezynfekującego do rąk.
Każdy pracownik otrzymuje: maseczkę do zasłaniania ust i nosa, przyłbicę, dostępne rękawiczki jednorazowe, zapoznaje się z instrukcjami: Jak skutecznie dezynfekować ręce, Jak prawidłowo nałożyć i zdjąć rękawice, Jak prawidłowo nałożyć i zdjąć maseczkę.
Pracownik samodzielnie dezynfekuje przyłbicę oraz pierze maseczkę używając dostępnych na placówce środków dezynfekujących;
Personel opiekujący się dziećmi otrzymuje fartuchy z długim rękawem do użycia w razie konieczności przeprowadzania zabiegów higienicznych u dziecka adekwatnie do aktualnej sytuacji;
Z sali, w której przebywają dzieci usunięte są przedmioty i sprzęty, których nie można uprać lub dezynfekować ( pluszowe zabawki);
Przybory sportowe każdorazowo się dezynfekuje;
Wietrzenie sal , w których przebywają dzieci, co najmniej raz na godzinę;
Sprzęt na placu zabaw jest regularnie czyszczony z użyciem detergentu lub dezynfekowany przez konserwatora, jeśli nie ma takiej możliwości nie korzysta się z tych urządzeń;
Toalety są na bieżąco dezynfekowane;
Każda sala, na której przebywają dzieci codziennie jest dezynfekowana;
Dyrektor monitoruje codzienne prace porządkowe;
Personel pomocniczy:
dezynfekuje sale zajęć;
kontroluje przepływ osób przyprowadzających i odbierających dzieci z przedszkola, celem uniknięcia przebywania na terenie placówki większej ilości osób , zgodnie z wytycznymi GIS.
dyżuruje przy wejściu do przedszkola; w razie potrzeby informuje dyrektora o osobach trzecich, które chcą wejść na teren przedszkola, w celu załatwienia pilnej sprawy. Dyrektor podejmuje decyzję o wpuszczeniu na teren przedszkola interesantów. Osoby takie zachowują wszelkie środki ostrożności / min. osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk /;i tylko osoby zdrowe
dezynfekuje stoliki i krzesła po skończonym posiłku przez grupę dzieci;
dezynfekuje , utrzymuje w czystości ciągi komunikacyjne, powierzchnie dotykowe- poręcze, klamki i powierzchnie płaskie, włączniki;
podczas dezynfekcji ściśle przestrzega zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji, przestrzega czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych powierzchni, przedmiotów;
Dostawcy dostarczają towar do windy na parterze bocznym wejściem z zachowaniem środków bezpieczeństwa sanitarnego / dezynfekcja rąk, zasłanianie ust i nosa/;
Wyjątek stanowią warzywa i owoce, które są bezpośrednio wnoszone do piwnicy przez dostawcę z zachowaniem środków bezpieczeństwa sanitarnego / dezynfekcja rąk, zasłanianie ust i nosa/;
Przy organizacji żywienia stosuje się zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia epidemiologicznego pracowników kuchni;
Pracownicy zachowują odległość stanowisk pracy, stosują środki ochrony osobistej/m.in. fartuchy z długim rękawem, rękawiczki jednorazowe i in./;
Towary z magazynu żywnościowego wydaje tylko intendent przedszkola / w razie nieobecności intendenta- osoba wyznaczona przez dyrektora/.
Pracownicy kuchni otrzymują płyny dezynfekujące, utrzymują wysoką higienę mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, sprzętu kuchennego, naczyń i sztućców;
Dzieci spożywają posiłki na jadalni, stosuje się zmianowe wydawanie posiłków;
Pracownicy kuchni serwują posiłki na talerzach, natomiast podczas obiadu dzieci obsługuje personel sprawujący nad nimi pieczę;
Naczynia i sztućce myje się ręcznie z dodatkiem detergentu, a następnie w zmywarce wyparza się w temperaturze min.60°C.
Personel kuchenny i pomocniczy nie kontaktuje się z dziećmi oraz personelem opiekującym się dziećmi.
Załącznik nr 2 do
Zarządzenia 16/2020
Dyrektora Przedszkola Publicznego Nr 2
W Wadowicach
Procedura postępowania w przypadku podejrzenia zakażeniawirusem COVID-19
I. Podejrzenie zakażania u pracownika
Do przedszkola przychodzą pracownicy zdrowi, bez jakichkolwiek objawów wskazujących na chorobę zakaźną;
Pracownicysą poinstruowani o tym, że w przypadku niepokojących objawów nie mogą przychodzić do pracy, muszą zostać w domu.
Pracownik podejrzewający u siebie niepokojące objawy jest zobligowany pozostać w domu, powiadomić dyrektora, skontaktować się telefonicznie ze stacją sanitarno-epidemiologiczną ( nr telefonu 33 82 34 658), oddziałem zakaźnym , a w razie pogarszania się stanu zdrowia zadzwonić pod numer 999 lub 112 i poinformować opodejrzeniu zakażenia koronawirusem;
Pracownik będący na stanowisku pracy, u którego zauważono niepokojące objawy , sugerujące zakażenie koronawirusem zostaje niezwłocznie odsunięty od pracy i umieszczony w wydzielonym obszarze w holu przedszkola..
Dyrektor natychmiast wstrzymuje przyjmowanie dzieci do przedszkola;
Dyrektor ustala listę osób, które w tym czasie przebywały w tej części przedszkola, w której była osoba podejrzana o zakażenie.
Dyrektor powiadamia właściwą miejscową stację sanitarno -epidemiologiczną i stosuje się ściśle do wydawanych instrukcji i poleceń;
Wszystkie pomieszczenia i miejsca, w których poruszał się pracownik podejrzewany o zakażenie koronawirusem zostają natychmiast poddane sprzątaniu i dezynfekowaniu, szczególnie powierzchnie dotykowe;
Dyrekcja oraz wszyscy pracownicy zobowiązani są do stosowania się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, który w razie potrzeby wdroży dodatkowe procedury biorąc pod uwagę zaistniały przypadek;
W holu przedszkola umieszczono potrzebne numery telefonów, w tym stacji sanitarno-epidemiologicznej oraz służb medycznych;
Pracownicy zobowiązani są do bieżącego śledzenia informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia.
II. Podejrzenie zakażenia u dziecka
Rodzice przyprowadzają do przedszkola dzieci zdrowe- podpisują stosowne oświadczenie;
Jeśli dziecko manifestuje, przejawia niepokojące objawy choroby zostaje odizolowane w wydzielonym obszarze w holu przedszkola.
Dziecko przebywa w odizolowaniu pod opieką pracownika przedszkola, który jest w odległości minimum 2 m zabezpieczony środkami ochrony osobistej;
Dyrektor niezwłocznie powiadamia rodziców/opiekunów w celu pilnego odebrania dziecka z przedszkola;
Dyrekcja i pracownicy stosują się do wytycznych inspektora sanitarnego związanych z dalszym postępowaniem;
Dyrektor ustala listę osób, które miały kontakt z dzieckiem podejrzanym o zakażenie koronawirusem.