Deklaracja dostępności Informacje o kontraście A- A+ bip

WEWNĘTRZNE PROCEDURY BEZPIECZEŃSTWA

WEWNĘTRZNE PROCEDURY BEZPIECZEŃSTWA

Załącznik nr 2 do

Zarządzenia 11/2020

Dyrektora Przedszkola Publicznego Nr 2

W Wadowicach

Wewnętrzne procedury bezpieczeństwa w Przedszkolu Publicznym Nr 2 w Wadowicach na czas pandemii COVID-19

Procedura dotycząca organizacji pracy przedszkola

I. Przyprowadzanie i odbieranie dzieci z przedszkola

  1. Przyjmowanie dzieci do grup odbywa się w godzinach od 6.00-8.15.
  2. Rodzic zabezpiecza swoje dziecko, jeśli ukończyło 4 rok życia , w indywidualną osłonę nosa i ust podczas drogi do i z przedszkola;
  3. Rodzic/prawny opiekun zdejmuje maseczkę dziecku i zabiera ze sobą;
  4. Przed wejściem do przedszkola rodzic/opiekun dezynfekuje ręce płynem dezynfekującym do rąk ;
  5. Rodzice /opiekunowie mają obowiązek posiadać rękawiczki ochronne oraz maseczki zakrywające usta i nos;
  6. Rodzice przyprowadzają do placówki dziecko zdrowe – bez z objawów chorobowych- rodzice podpisują stosowne oświadczenie;
  7. Rodzice są zobowiązani do udostępnienia informacji nt. czy w domu przebywa ktoś na kwarantannie lub w izolacji- jeżeli występuje taka sytuacja wówczas dziecko nie może być przyjęte do placówki; Rodzice podpisują stosowne oświadczenie.
  8. Dziecko nie może zabierać ze sobą do przedszkola zabawek oraz innych niepotrzebnych przedmiotów;
  9. Rodzice mają obowiązek wypełnić deklarację osób które będą przyprowadzać i odbierać dziecko z przedszkola z aktualnym numerem telefonu, aby umożliwić szybką komunikację w razie potrzeby. Wskazane jest aby ograniczyć się do 2 osób ;
  10. Rodzice i opiekunowie przyprowadzający /odbierający dzieci do/z przedszkola mają zachować dystans społeczny w odniesieniu do pracowników jak i innych dzieci i ich rodziców wynoszący min. 2 m.
  11. Rodzice wchodzą z dziećmi do przedsionka przedszkola z zachowaniem zasady -1 rodzic z dzieckiem, gdzie będzie mierzona temperatura ciała dziecka i rodzica/opiekuna termometrem bezdotykowym przez pracownika przedszkola; Rodzic wyraża pisemną zgodę na mierzenie temperatury dziecka; Jeżeli temperatura ciała dziecka lub rodzica/opiekuna będzie podwyższona wówczas dziecko nie może być przyjęte do przedszkola;
  12. Termometr jest dezynfekowany po każdorazowym użyciu.
  13. Pracownik przedszkola odbiera dziecko od rodzica i prowadzi do szatni, a następnie zaprowadza na odpowiedni oddział.
  14. Dzieci są przyprowadzane i odbierane z przedszkola przez osoby zdrowe;
  15. Rodzice/ opiekunowie odbierając dziecko z przedszkola oczekują w przedsionku przedszkola na swoje dziecko, które zostanie przyprowadzone przez pracownika przedszkola;
  16. W przedsionku przedszkola może przebywać tylko jedna osoba, pozostali oczekują na zewnątrz z zachowaniem dystansu;
  17. Rodzice podpisują stosowne oświadczenia długopisem, który każdorazowo jest dezynfekowany;
  18. W przedsionku przedszkola rodzice/opiekunowie prawni mają możliwość zapoznać się     z instrukcjami: Jak skutecznie dezynfekować ręce, Jak prawidłowo nałożyć i zdjąć rękawice, Jak prawidłowo nałożyć i zdjąć maseczkę.

II. Organizacja pracy z dziećmi

  1. Dzieci przydziela się do grupy w różnym przedziale wiekowym;
  2. Każda grupa przebywa w wyznaczonej i stałej sali;
  3. W każdej grupie sprawują opiekę ci   sami nauczyciele i pracownik obsługi;
  4. W grupie może przebywać do 12 dzieci;
  5. Poszczególne grupy dzieci nie mają ze sobą kontaktu ;
  6. W jednej sali zajęć znajduje się termometr, który będzie przekazywany do innej grupy     w miarę potrzeby po uprzednim zdezynfekowaniu;
  7. W każdej sali jest dostęp do wody pitnej. Wodę podają dzieciom pracownicy przydzieleni do opieki. Woda podawana jest w szklanych garnuszkach, które po każdorazowym użyciu są myte i wyparzane.
  8. Nauczyciele oraz pracownicy administracji i obsługi zachowują dystans społeczny miedzy sobą, w każdej przestrzeni przedszkola, wynoszący minimum 1,5m.
  9. Pracownicy obsługi nie przydzieleni do oddziałów nie kontaktują się z dziećmi oraz personelem opiekującym się dziećmi;
  10. Pracownicy obowiązkowo regularnie myją ręce z mydłem oraz pilnują , aby robiły to dzieci, szczególnie po przyjściu do przedszkola, przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety i po powrocie z ogrodu przedszkolnego;
  11. Nauczyciele przypominają dzieciom sposób prawidłowego mycia rąk;
  12. Dzieci pod nadzorem osób sprawujących opiekę korzystają z istniejących na terenie przedszkola placu zabaw;
  13. Pobyt na świeżym powietrzu odbywa się przy zachowaniu możliwie maksymalnej odległości, zmianowości grup;
  14. Nie organizuje się żadnych wyjść poza teren przedszkola;
  15. W łazienkach wywieszone są instrukcje prawidłowego mycia rąk;
  16. Pracownicy dezynfekują ręce wg instrukcji zamieszczonej w sali zajęć.

III. Higiena, czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń i powierzchni

  1. Wszyscy pracownicy wchodzą do przedszkola tylko głównym wejściem, korzystają z płynu dezynfekującego do rąk, mają mierzoną temperaturę ciała;
  2. Każdy pracownik otrzymuje: maseczkę do zasłaniania ust i nosa, przyłbicę, dostępne rękawiczki jednorazowe, zapoznaje się z instrukcjami: Jak skutecznie dezynfekować ręce, Jak prawidłowo nałożyć i zdjąć rękawice, Jak prawidłowo nałożyć i zdjąć maseczkę.
  3. Pracownik samodzielnie dezynfekuje przyłbicę oraz pierze maseczkę używając dostępnych na placówce środków dezynfekujących;
  4. Personel opiekujący się dziećmi otrzymuje fartuchy z długim rękawem do użycia w razie konieczności przeprowadzania zabiegów higienicznych u dziecka adekwatnie do aktualnej sytuacji;
  5. Z sali, w której przebywają dzieci usunięte są przedmioty i sprzęty, których nie można uprać lub dezynfekować ( pluszowe zabawki, firanki oraz inne zabawki trudne do dezynfekcji);
  6. Przybory sportowe każdorazowo się dezynfekuje;
  7. Wietrzenie sal , w których przebywają dzieci, co najmniej raz na godzinę;
  8. Sprzęt na placu zabaw jest regularnie czyszczony z użyciem detergentu lub dezynfekowany przez konserwatora, jeśli nie ma takiej możliwości nie korzysta się z tych urządzeń;
  9. Toalety są na bieżąco dezynfekowane;
  10. Każda sala, na której przebywają dzieci codziennie jest dezynfekowana;
  11. Dyrektor monitoruje codzienne prace porządkowe;
  12. Personel pomocniczy, który nie jest przydzielony do opieki nad dziećmi wykonuje inne zadania przydzielone przez dyrektora:
  1. odbiera dzieci od rodziców w przedsionku przedszkola, po uprzednim zmierzeniu temperatury dziecka, prowadzi do szatni a następnie oddaje pod opiekę nauczycielowi,
  2. dyżuruje przy wejściu do przedszkola; w razie potrzeby informuje dyrektora o osobach trzecich, które chcą wejść na teren przedszkola, w celu załatwienia pilnej sprawy. Dyrektor podejmuje decyzję o wpuszczeniu na teren przedszkola interesantów. Osoby takie zachowują wszelkie środki ostrożności / min. osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk /;i tylko osoby zdrowe
  3. przyprowadza dzieci do rodziców/opiekunów, którzy przyszli odebrać dziecko z przedszkola;
  4. dezynfekuje sale zajęć po wyjściu dzieci o godzinie 1600, 1630i przed 17,
  5. dokonuje dezynfekcji sali rano przed przyjściem dzieci, dotyczy to oddziałów, które funkcjonują do 17.00;
  6. dezynfekuje stoliki i krzesła po skończonym posiłku przez grupę dzieci;
  7. dezynfekuje , utrzymuje w czystości ciągi komunikacyjne, powierzchnie dotykowe- poręcze, klamki i powierzchnie płaskich, włączniki;
  8. podczas dezynfekcji ściśle przestrzega zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji, przestrzega czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych powierzchni, przedmiotów;
  9. pozostaje do dyspozycji dyrektora przedszkola.

IV. Organizacja żywienia

  1. Zamówienia produktów spożywczych dokonuje intendent przedszkola;
  2. Dostawcy dostarczają towar przed boczne wejście do przedszkola, który odbierany jest przez intendenta;
  3. Wyjątek stanowią warzywa i owoce, które są bezpośrednio wnoszone do piwnicy przez dostawcę z zachowaniem środków bezpieczeństwa sanitarnego / dezynfekcja rąk, zasłanianie ust i nosa/;
  4. W miarę możliwości opakowania produktów są dezynfekowane, a następnie wnoszone do przedszkola;
  5. Przy organizacji żywienia stosuje się zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia epidemiologicznego pracowników kuchni;
  6. Pracownicy zachowują odległość stanowisk pracy, stosują środki ochrony osobistej /m.in. fartuchy z długim rękawem, rękawiczki jednorazowe i in./;
  7. Towary z magazynu żywnościowego wydaje tylko intendent przedszkola / w razie nieobecności intendenta- osoba wyznaczona przez dyrektora/.
  8. Pracownicy kuchni otrzymują płyny dezynfekujące, utrzymują wysoką higienę mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, sprzętu kuchennego, naczyń i sztućców;
  9. Dzieci spożywają posiłki na jadalni, stosuje się zmianowe wydawanie posiłków;
  10. Pracownicy kuchni serwują posiłki na talerzach, natomiast podczas obiadu dzieci obsługuje personel sprawujący nad nimi pieczę;
  11. Pracownicy obsługi, którzy nie sprawują opieki nad dziećmi czyszczą blaty stołów i poręczy krzeseł każdorazowo po spożyciu posiłku przez grupę;
  12. Naczynia i sztućce myje się ręcznie z dodatkiem detergentu, a następnie wyparza się w maszynie.
  13. Personel kuchenny i pomocniczy nie kontaktuje się z dziećmi oraz personelem opiekującym się dziećmi.
  14. W związku z małą powierzchnią pomieszczeń kuchennych część pracowników oddelegowano do innych prac związanych z zabezpieczeniem epidemiologicznym/ 2 osoby/.

 

Załącznik nr 2 do

Zarządzenia 11/2020

Dyrektora Przedszkola Publicznego Nr 2

W Wadowicach

 

Procedura postępowania w przypadku podejrzenia zakażenia wirusem COVID-19

I. Podejrzenie zakażania u pracownika

  1. Do przedszkola przychodzą pracownicy zdrowi, bez jakichkolwiek objawów wskazujących na chorobę zakaźną;
  2. W grupie II Tygryski została przygotowana sala, w której można odizolować pracownika w przypadku zdiagnozowania objawów chorobowych;
  3. Sala została wyposażona w środki ochrony( fartuch ochronny, przyłbica, maseczka) i płyn dezynfekujący
  4. Pracownicy są poinstruowani o tym, że w przypadku niepokojących objawów nie mogą przychodzić do pracy, muszą zostać w domu.
  5. Pracownik podejrzewający u siebie niepokojące objawy jest zobligowany pozostać w domu, powiadomić dyrektora, skontaktować się telefonicznie ze stacją sanitarno-epidemiologiczną ( nr telefonu 33 82 34 658), oddziałem zakaźnym , a w razie pogarszania się stanu zdrowia zadzwonić pod numer 999 lub 112 i poinformować o podejrzeniu zakażenia koronawirusem;
  6. Pracownik będący na stanowisku pracy, u którego zauważono niepokojące objawy , sugerujące zakażenie koronawirusem zostaje niezwłocznie odsunięty od pracy i umieszczony w wydzielonej sali nr II Tygryski.
  7. Dyrektor natychmiast wstrzymuje przyjmowanie dzieci do przedszkola;
  8. Dyrektor ustala listę osób, które w tym czasie przebywały w tej części przedszkola, w której była osoba podejrzana o zakażenie.
  9. Dyrektor powiadamia właściwą miejscową stację sanitarno -epidemiologiczną i stosuje się ściśle do wydawanych instrukcji i poleceń;
  10. Wszystkie pomieszczenia i miejsca, w których poruszał się pracownik podejrzewany o zakażenie koronawirusem zostają natychmiast poddane sprzątaniu i dezynfekowaniu, szczególnie powierzchnie dotykowe;
  11. Dyrekcja oraz wszyscy pracownicy zobowiązani są do stosowania się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, który w razie potrzeby wdroży dodatkowe procedury biorąc pod uwagę zaistniały przypadek;
  12. W holu przedszkola umieszczono potrzebne numery telefonów, w tym stacji sanitarno-epidemiologicznej oraz służb medycznych;
  13. Pracownicy zobowiązani są do bieżącego śledzenia informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia.

II. Podejrzenie zakażenia u dziecka

  1. Rodzice przyprowadzają do przedszkola dzieci zdrowe- podpisują stosowne oświadczenie;
  2. Jeśli dziecko manifestuje, przejawia niepokojące objawy choroby zostaje odizolowane w osobnym pomieszczeniu- sala nr II Tygryski;
  3. Dziecko przebywa w odizolowaniu pod opieką pracownika przedszkola, który jest w odległości minimum 2 m zabezpieczony środkami ochrony osobistej;
  4. Dyrektor niezwłocznie powiadamia rodziców/opiekunów w celu pilnego odebrania dziecka z przedszkola;
  5. Dyrektor powiadamia miejscową stację sanitarno- epidemiologiczną o zaistniałej sytuacji podejrzenia zakażenia koronawirusem;
  6. Dyrekcja i pracownicy stosują się do wytycznych inspektora sanitarnego związanych z dalszym postępowaniem;
  7. Dyrektor ustala listę osób, które miały kontakt z dzieckiem podejrzanym o zakażenie koronawirusem.