25 października 2019 r. w grupie Pszczółki odbył się „Dzień Kapusty”. Dzieci oglądały rożne rodzaje kapusty i dowiedziały się o drogocennych walorach tego niedocenianego warzywa. Poznały tradycję kiszenia kapusty oraz zaopatrzone w drewniane tłuczki z zapałem ubijały kapustę z ekologicznej uprawy. Jak tradycja nakazuje podczas rytuału kiszenia kapusty towarzyszył dzieciom taniec, śpiew , zabawa i dobry humor. Dzieci wzięły do domu słoiczki kapustki i teraz pozostaje czekać… na efekty- czy ukiszona kapustka będzie pyszna, czy będziemy musieli jeszcze zgłębiać tajemnice tej sztuki? Ciekawe czy dzieci pokochały kapustę i częściej będą po nią sięgać? To realizacja kolejnego zadania z modułu „Jestem tym co jem i piję” w międzynarodowym projekcie „Moje zdrowie- moja siła, wielka moc”, które ma na celu kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u dzieci.