W ramach projektu edukacyjnego „Pyszny sposób na nudę, czyli… przedszkolna książka kucharska” dzieci z gr. „ Tygryski” zrealizowały „Dzień buraka”. Właściwie ten dzień wypada dopiero 24 listopada, ale realizując temat kompleksowy „ W sadzie i w ogrodzie” świętowały już dzisiaj
Właściwie wszystkie w dniu dzisiejszym ubrały się na bordowo/czerwono i zaraz po przyjściu na salę każdy tworzył „portret” buraka. Frajdą okazała się nowa technika plastyczna – malowanie bibułą.
Po śniadaniu dzieci zapoznały się z wyglądem buraka czerwonego, opisywały jego wygląd oraz próbowały wymieniać sposoby wykorzystania buraka w naszej, codziennej kuchni.
Potem przy piosence” Buraczek, buraczek” wszyscy tańczyli z naturalnymi okazami buraków tworząc buraczane pary.
Po zakończonym tańcu dzieci odłożyły buraki na tackę, usiadły do stolików i ponownie otrzymały wykonane w ranku portrety buraka. Tym razem każdy otrzymał kawałek surowego buraka i próbował odcisnąć buraczanym sokiem ramkę wokół sylwety warzywa. Chętne dzieci mogły również odcisnąć ślad obierek na tym portrecie. Podczas wykonywania zadania okazało się, że sok z buraka pozostawia na dłoniach czerwony ślad, co przeraziło niektóre dzieci
Następnie „Tygryski” miały okazję obejrzeć filmik pt: „Od buraka do lizaka” i poznały buraka cukrowego i jego zastosowanie w przemyśle cukierniczym.
Na koniec zajęć dzieci robiły pyszny i zdrowy, dodający odporność na jesienną słotę, syrop z buraków. Przepis był bardzo prosty- każdy otrzymał obranego surowego buraka, którego pokroił plastikowym nożykiem na kawałki, włożył do plastikowego pojemniczka i przesypał cukrem. Pojemniki ustawiono na parapecie i co jakiś czas dzieci obserwowały , co się tam dzieje…
„Tygryski” zabrały syrop do domu i miały nim poczęstować rodziców – na zdrowie.
« powrót do wyboru galerii